4-daagse training

Deskundige voor binnen- en buitenverlichting van basiskennis tot lichtontwerp (Kort traject)

De deelnemers aan deze training maken kennis met:

In deze 4-daagse training bieden wij u een compleet programma aan met verschillende onderwerpen en facetten, die samen een volledig traject vormen naar het gecertificeerde certificaat NSVV, DIAL en MLO. U leert alle benodigde kennis en kunde op het gebied van verlichting en lichtplannen vervaardigen, welke u nodig heeft om een volwaardig kwalitatief en kwantitatief lichtontwerp te kunnen maken. De opleiding gaat uitgebreid in op verlichtingskunde, het lichtontwerpproces en het ontwerpen van een lichtplan met ruime aandacht voor interieur- en exterieurverlichting met DIALux evo. Naast een theoretische omgeving, treft u veel praktijkcases welke u direct in uw eigen werk kunt toepassen.

In de ontwerpen gaan wij uitsluitend met LED armaturen aan de slag en krijgt u alle tools mee om de producten op de juiste lichttechnische eigenschappen te kunnen beoordelen.

Uiteraard gaan wij uitgebreid op de Behoudfactor in (L, B en C waarden).

 

Doelgroep

Werknemers uit de installatiebranche, facility management, elektrogroothandel, technische diensten.

Gebouwbeheerders, elektro-adviseurs, architecten, lichtontwerpers, beheerders openbare verlichting.

 

 

 

Doel

Licht is een vak en wordt tegenwoordige tijd eigenlijk een lichtstudie! Veel aspecten en facetten van dit vak zijn in de praktijk te leren maar een gedegen theoretische kennis en kunde levert de benodigde extra diepgang en toegevoegde waarde voor uw medewerkers en uw bedrijf. Wat is het gebruik van een ruimte? Welke verlichtingssterkte eis hangt aan een bepaalde ruimte, visuele taak? Aan welke wetgeving, normen en arbo eisen dienen deze te voldoen. Wat is de esthetische kwaliteit in relatie tot de beheersaspecten? Ook is er kennis en kunde nodig van de elektrotechnische materialen: lichtbronnen, armaturen en lichtregelapparatuur en daarnaast van het ontwerpproces. Deze onderwerpen worden in deze training uitgebreid behandeld en toegelicht. De training wordt aangeboden door klassikaal onderwijs (groep niet groter dan 6 personen) gecombineerd met huiswerkcases en wij geven de cursisten de optimale ondersteuning om de stof eigen te krijgen. 

De gemiddelde studiebelasting, naast de lesdag, is 2 uur per week. De toepassing van led-verlichting is de laatste jaren in een stroomversnelling terechtgekomen, de markt groeit snel en er is veel optimisme over de groei in de komende jaren, zeker tot 2018-2020. Tegelijkertijd is er sprake van een zeer dynamisch speelveld met vele parameters die de groei kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld de technologische ontwikkelingen, politieke sturingen door subsidies en/of wetgeving etc. Het doel van het volgen van deze training is om kwaliteit van led-verlichting te adviseren en te ontwerpen. Kwaliteit van de led-verlichting te allen tijden te waarborgen.

In de afgelopen jaren hebben we een significante toename gezien in het gebruik van LED-armaturen. Aanvankelijk waren er geen universele standaarden beschikbaar voor het meten of vergelijken van de prestaties van LED-verlichtingsproducten. Deze situatie is verergerd door de toestroom van nieuwe en ongeteste producten die de markt overspoelden; soms met dubieuze verklaringen over de prestaties van deze producten.

Zowel de ‘initiële’ prestaties als die ‘over tijd’ dienen geëvalueerd te worden om vertrouwen te krijgen in de manier waarop LED armaturen presteren en in hoelang zij tijdens jaren van gebruik blijven voldoen aan hun nominale eigenschappen. Op dit moment kan het moeilijk zijn te weten wie men kan vertrouwen en wat men kan geloven.

Standaardisatie van prestatie-eisen is een belangrijke eerste stap naar volledige transparantie ten aanzien van de prestaties van LED-armaturen die gebruikt worden in de professionele markt. Daarom ontwikkelde en publiceerde de IEC onlangs specifieke prestatienormen voor LED-armaturen.

Deze normen beschrijven hoe ‘initiële’ prestaties gemeten dienen te worden en leveren een meeteenheid voor de ‘over tijd’ levensduurprestaties.

Geleidelijke afname van de lichtbron

Abrupte afname van de lichtstroom

Bruikbare levensduur van de led-verlichting

Tijdstip van Abrupte Uitval

Prestaties over de tijd

Kortom, u leert in deze training ook de IEC prestatiecriteria van led verlichting. De zogenaamde L/B/C factor.

Inhoud

Zowel de ‘initiële’ prestaties als die ‘over tijd’ dienen geëvalueerd te worden om vertrouwen te krijgen in de manier waarop LED armaturen presteren en in hoelang zij tijdens jaren van gebruik blijven voldoen aan hun nominale eigenschappen. Op dit moment kan het moeilijk zijn te weten wie men kan vertrouwen en wat men kan geloven.

Standaardisatie van prestatie-eisen is een belangrijke eerste stap naar volledige transparantie ten aanzien van de prestaties van LED-armaturen die gebruikt worden in de professionele markt.

Daarom ontwikkelde en publiceerde de IEC onlangs specifieke prestatienormen voor LED-armaturen. Deze normen beschrijven hoe ‘initiële’ prestaties gemeten dienen te worden en leveren een meeteenheid voor de ‘over tijd’ levensduurprestaties.

Opgemerkt dient te worden dat de initiële product specificaties gewoonlijk gemeten worden, terwijl de prestaties over de tijd worden berekend met behulp van de IED meeteenheden voor de levensduur van LED-verlichtingsproducten.

 • Karakteristieken
  • Licht grootheden
  • Kleurkarakteristieken van lichtbronnen – wat is nieuw met de komst van led?
  • Verblinding van lichtbronnen – anders met led?
  • Levensduur definitie van lichtbronnen – en hoe zit dat met led?
  • Onderhoudsfactor
 • Lichttechnologie: Energiebesparing met beter licht
  • Daglichttoetreding
  • Verlichtingsinstallatie
   • Efficiënte lichtbronnen
    • Wat is led en wat zijn de huidige specificaties?
    • SWOT analyse van led
   • Optieken/armaturen met een hoog rendement
   • Elektronische voorschakelapparatuur
   • Optimalisatie van de lichtuitstraling, goed lichtplan
  • Automatisatie: Schakelen en/of Dimmen
 • Lichtontwerp
  • Wettelijke verplichtingen: welzijnswet, norm voor werkplekverlichting, EPB
  • CE, keurmerken en Europese regelgeving
  • Bijzondere eisen rond kijkrichting, temperatuur, stof, vocht, stroboscopische effecten, verkleuring, glasbreuk, …
  • Valkuilen bij lichtberekeningen – wat moet er zeker ook in het bestek staan
  • Hoe lees en vergelijk je lichtstudies?

Aanpak

Door theorie en praktijk te combineren krijgt u kennis en kunde aangereikt om als deskundige met betrekking tot LED-verlichting binnen uw bedrijf een toegevoegde waarde te verwerven. Er worden de modernste LED systemen en toestellen behandelt en gepresenteerd. 

Daarnaast leert u in het ontwerpproces met DIALux evo lichtplannen te vervaardigen en te controleren. U ontvangt een eindcasus aan het einde van de training. Indien u slaagt ontvangt na afsluiting training een certificaat, mocht u het niet halen dan ontvangt u een bewijs van deelname.

Gewenste
voorkennis

MBO-niveau 3 elektrotechniek of gelijkwaardig

Neem contact met ons op

+31 (0)6 41 594 705

training CB-311

 • 4-daagse cursus
 • 995,- (Exclusief BTW en inclusief cursusmateriaal en koffie/lunch)
 • Trainingsduur: 4 niet aaneengesloten dagen.
 • Maximaal: 8 lesplaatsen
 • Woerden 10, op aanvraag